Sterilizacija i dezinfekcija

Sterilizacija i dezinfekcija

U modernoj podologiji, podolog je stalno izložen bolestima od kojih su mnoge opasne, čak i kobne. Današnja podološka doktrina zahtijeva da se svakom pacijentu pristupa kao potencijalnom izvoru zaraze. Zbog toga je nužno da se provode sve higijensko-preventivne mjere kako bi zaštitili pacijente, ali i same sebe.

Za svakog pacijenta se mijenjaju ručnici, pregače, rukavice, maske, tacne, gaze i drugo. Instrumentarij koje se ne može sterilizirati u autoklavu koristi se JEDNOKRATNO, te se nakon upotrebe baca. Nakon svakog pacijenta dezinficiraju se sve površine podološke stolice kao i druge radne površine odgovarajućim dezinfekcijskim sredstvima.

Sterilizacija i dezinfekcija podoloških instrumenata provodi se kroz nekoliko faza:
  1. svaki instrument se odmah nakon upotrebe uranja u posudu sa dezinfekcijskom otopinom
  2. nakon toga odlazi u utrazvučnu kadicu gdje se otklone sve čestice organskog materijala nevidljive golom oku
  3. instrumenti se pažljivo brišu, pojedinačno se pakiraju u posebnu ambalažu  stavljaju u autoklav gdje prolaze proces sterilizacije. 
  4. sterilni instrumenti se skladište i sortiraju u ambalaži u kojoj zadržavaju sterilnost, a otvaraju se neposredno prije upotrebe.
Navedenim postupcima uništavamo sve bakterije, viruse, gljivice, ali i njihove spore, te na taj način sprečavamo nastanak i širenje bilo koje vrste infekcje.

U PediBonu je Vaša sigurnost je i naša sigurnost.
Copyright © 2024. PediBon Medicinska Pedikura, Sva prava pridržana
Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete kontrolirati i konfigurirati u Vašem web pregledniku. Za više informacija kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.